Zastanawiałam się przez moment nad tym czy jeść truskawki czy też nie. Osobiście uwielbiam ich smak i zapach, jedzone zaraz po umyciu lub ze śmietanką na słodko, pyszności, ale będąc w ciąży znacznie bardziej zastanawiam się nad każdym produktem, który chciałabym zjeść, nad tym czy nie zaszkodzę Maluszkowi, który już je to co Ja :)
Za truskawkami przemawiają plusy a mianowicie :
"Truskawki są bogate w witaminę C (10 dag zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), wspomagają więc przyswajanie żelaza. Ich pestki zawierają błonnik, który zapobiega zaparciom. Do tego mają właściwości moczopędne, ułatwiają więc oczyszczanie organizmu z toksyn i zapobiegają obrzękom. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości i dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom.
No i w przeciwieństwie do sprowadzanych z daleka owoców egzotycznych nie są chemicznie zabezpieczane przed zepsuciem." Źródło : http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/truskawki-sezonowy-przysmak_35174.html
Dzisiaj po raz pierwszy zjadłam truskawki i jak na razie mogę tylko powiedzieć, że były pyszne, lekko kwaśne, ale niestety pogoda nie sprzyjała temu aby nabrały słodkości.
W tematyce truskawkowej istnieje też przesąd : "Kobiety unikają jedzenia truskawek w ciąży, ponieważ owoce te mogą spowodować powstanie u malucha tzw. znamion truskawkowych – czerwonych, twardych, wystających bąbli." Źródło : http://parenting.pl/portal/rozsadek-w-ciazy
Myślę, że decyzję co do jedzenia truskawek jak i innych "kontrowersyjnych " w ciąży produktów powinna podjąć każda przyszła mam samodzielnie. Ja planuje je jeść o ile nie odczuję negatywnych skutków ich jedzenia w postaci mdłości czy wymiotów lub zmian skórnych.
Smacznego ! :)
ps. oczywiście bardzo ważne jest aby truskawki były dokładnie umyte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz